O nas

stari kastel o nas1V restavraciji Stari Kaštel se čar preteklosti prepleta z očarljivostjo sodobne Istre. Restavracija Stari Kaštel je v družinski lasti in je zanjo značilna visoka kakovost hrane in vina, ki so pravi sinonim za užitek in okus. Restavracija Stari Kaštel se nahaja na trgu Starega Kaštela, z arhitekturnega vidika pa predstavlja prepletenost preteklosti in sedanjosti.

V njenem prefinjenem, svetlem in udobnem notranjem ambientu stari zidovi zopet zaživijo. Restavracija ima dva večja prostora in enega manjšega, namenjenega gostom, ki želijo posebej in v miru uživati v dobri hrani ter popolni tišini: idealna je za poslovna srečanja, poroke in druge posebne priložnosti. Restavracija ponuja tudi velike sončne terase in vrt, kjer se lahko sprehajate in sproščate med avtohtonimi rastlinami ter tako občudujete razgled na zaliv, ki ločuje Portorož od Umaga. Tistim, ki želijo v Istri ostati nekoliko dlje, restavracija Stari Kaštel nudi nastanitev v romantični sobi, opremljeno z masažno kadjo. Poleg strastne želje po dobri hrani, restavracija Stari Kaštel poteši tudi željo po kulturnih in umetniških doživetjih. Udeležite se lahko tematskih večerov, ki skozi vse leto nudijo preživljanje prijetnih trenutkov ob odkrivanju novih kulinaričnih umetnosti.stari kastel o nas3   stari kastel o nas4

Zgodovina

stari kastel o nas2Stari Kaštel se nahaja v severozahodni Istri 141 metrov nad ravnico Sečoveljskih solin, tik na robu meje med Slovenijo in Hrvaško, v neposredni bližini Jadranskega morja. Mesto na vrhu hriba, od koder seže pogled na prostrano dolino Dragonje in Sečoveljske soline, je bilo naseljeno že v prazgodovini. Izkopavanja na skalnatih pobočjih pričajo o obstoju utrjenega obzidja, ki je imelo strateško pomembno lego. To je njegovim vladarjem omogočalo nadzor tako nad dolino Dragonje, ki se še danes razteza pod hribom, kot nad cesto, ki se z doline dviga na hrib, kjer stoji Stari Kaštel, in nato prodira naprej v notranjost Istre. Po rimskih osvajanjih je utrdba postala rimski castrum, od koder izvira ime Castrum Veneris, najverjetneje zaradi svetišča posvečenega poganski boginji Veneri. Po drugih prepričanjih pa se ime nanaša na obliko hriba (Venerin griček), na katerem se nahaja naselje Stari Kaštel. Iz srednjega veka se je ohranila utrdba, obzidje, ki je takrat predstavljalo večni spor med oglejskimi patriarhi in Benečani.

Ker je bilo znotraj obzidja premalo prostora za bivanje, je bila zunaj zgrajena cerkev. Župnijska cerkev Kaštel, posvečena Svetemu Sabi, je bila zgrajena leta 1869. Leta 1888 so prva arheološka izkopavanja razkrila številne prazgodovinske dokaze o obstoju obzidja.

Stari Kaštel se zdaj, zavit v tančico starodavnih legend in mitov, ponaša z izrednim in skrivnostnim okoljem: peščica stisnjenih hiš, ki si od nekdaj delijo oboke in zidove. Iz antično modernega jedra se lahko v nekaj minutah zapeljete do turističnih središč, kot so Portorož, Piran, Buje in Umag. V neposredni bližini je morje, igrišča za golf in letališče Portorož. Resda je minilo že nekaj stoletij, toda strateška lega Kaštela kljub temu ni izgubila svojega pomena.

 

Soba/Suita

stari kastel o nas Rent me

stari kastel rent me Poroke

stari kastel poroke Mnenja

stari kastel mnenja top