O nama

stari kastel o nas1U restoranu Stari Kaštel čari prošlosti isprepleću se s atrakcijama moderne Istre. Restoran vodi obitelj i krase ga izuzetno visoki kriteriji pri izboru i ponudi hrane i vina, sinonima za užitak i okus, koji pružaju garanciju visoke enogastronomske kvalitete. Restoran Stari Kaštel nalazi se na centralnom trgu Kaštela, i arhitektonski predstavlja svojevrsnu kompenetraciju prošlosti i sadašnjosti. Obiluje prostranim i sunčanim terasama, te vrtom, gdje ćete okruženi autohtonim raslinjem moći nesmetano šetati, opuštati se i uživati u panorami zaljeva koji razdvaja Portorož i Umag. Za one koji se odluče svoj boravak u Istri produžiti na nekoliko dana, znajte da restoran Stari Kaštel ima u ponudi smještaj, a možete uživati u romantičnoj sobi opremljenoj s masažnom kadom. Uz jedinstven enogastronomski užitak, restoran Stari Kaštel nudi i pregršt kulturno-umjetničkih zbivanja. Prepustite se i uživajte u tematskim večerama koje tijekom godine predstavljaju idealne trenutke u otkrivanju novih kulinarnih umijeća.

 

 

stari kastel o nas3   stari kastel o nas4

Povijest

stari kastel o nas2Kaštel se nalazi u sjeverozapadnoj Istri, 141m iznad Sečoveljske doline i solina, na samoj hrvatsko-slovenskoj granici, te u neposrednoj blizini Jadranskog mora.


Mjesto se nalazi na samom vrhu obronka od kuda se pogled proteže na prostranu dolinu Dragonje i na Sečoveljske soline. Kaštel je bio naseljen već u prapovijesti. Iskapanja niz obronke ukazuju na postojanje utvrđene gradine (kašteljera) koja je imala i stratešku važnost s obzirom na položaj. Vladari Kaštela direktno su kontrolirali dolinu Dragonje i cestu koja se uzdiže iz nizina prema brežuljku gdje se i nalazi samo mjesto, da bi se nastavila prema unutrašnjosti Istre. Nakon rimskih osvajanja postaje utvrda-castrum pa s toga i nosi ime Castrum Veneris, vjerojatno u vezi s hramom posvećenim poganskoj božici. Po drugoj zamisli toponim se odnosi na Castrum venae prema liniji brda na kojem se nalazi naselje Kaštel. Tijekom srednjeg vijeka Kaštel ostaje utvrđena gradina, a najžešći rat za premoć vodio se između akvilejskog Patrijarhata i Venecije.

Unutar zidina, prostora je bilo vrlo malo, zbog toga se crkva i nalazi izvan gradine. Župna crkva Kaštela, posvećena Svetom Sabi, izgrađena je 1869 godine, a nekoliko godina kasnije, prve arheološke iskopine otkrivaju brojne prapovijesne dokaze gradinskog naselja. Radi izuzetne arheološke vrijednosti, 2005. godine Kaštel postaje jedan od zaštićen kulturnih dobara od strane Ministarstva za kulturu Republike Hrvatske. Obavijen tajanstvenim velom antičkih legendi i mitova, ovo mjesto, sačinjeno od svega male šake kućica i danas odiše mistikom koja privlači. Srce mjesta predtavlja savršeni spoj antičkog i modernog, iz kojeg je moguće za svega nekoliko minuta stići do turističkih središta, Portoroža, Pirana, Buja i Umaga. U neposrednoj blizini su more, golf igrališta i aerodrom Portorož. Očigledno čak i sa protekom stoljeća strateška pozicija Kaštela nije izgubila svoju vrijednost kroz vrijeme.

 

Soba / Suita

stari kastel o nas 

Rent me

stari kastel rent me 

Svadbe

20150822 164235 resized

Recenzije

stari kastel mnenja 
top